
Sociale onzekerheid, verbinding en smartphone
Smartphone gebruik maakt het mogelijk om altijd in contact te kunnen zijn met anderen ongeacht waar iemand zich bevindt. Deze continue aanwezige informatiestroom heeft naast voordelen, zoals het onderhouden van vriendschap, ook nadelen. Jongeren die voor een korte tijd geen beschikking hebben tot hun smartphone kunnen stress ervaren omdat ze niet kunnen reageren op binnenkomende berichten.Ook ervaren jongeren een continue drang om te kijken naar het laatste nieuws en kunnen ze het gevoel hebbendat ze belangrijke informatie missen (Fear-of-missing out), Een andere reden dat smartphone gebruik stress kan geven is de sociale druk die wordt gevoeld om op binnenkomende berichten snel te reageren (Van Zutphen, 2015).
Sociale angst en gebruik van smartphone
Waarom zijn we alert op onze smartphone, reageren we meteen op appjes en kunnen we geluiden van onze telefooon niet weerstaan om meteen te gaan kijken.
Psychologisch gezien is het heel gewoon dat we graag reageren op onze omgeving. Veel mensen hebben de behoefte om erbij te horen, gezien te worden en gehoord te worden door anderen. Je kunt dit ook verklaren vanuit de oertijd dat een groep mensen je beschreming kon bieden tegen gevaar van wilde dieren en andere gevaren (Baumeister & Leary, 1995). Ook de piramide van Maslow ondersteunt deze theorie. Sociale acceptatie zoals vriendschap en het gevoel om erbij te horen komen direct na fysiologische behoeften (zoals eten, drinken, ademen) en zekerheid (zoals veiligheid, stabiliteit en orde) (Mulder, z.d). Het ontbreken van verbondenheid kan zelfs leiden tot verschillende gezondheidsklachten (Baumeister & Leary, 1995).
De behoefte van verbondenheid is dus al eeuwenoud en die is na komst van het internet en de smartphone alleen maar versterkt. Het is daardoor ook begrijpelijk dat de smartphone een succes is. Het is ook te verklaren dat jongeren veel gebruik maken van hun smartphone als je weet dat je in de leeftijd vanaf de middelbare school aan het ontdekken wie je bent en het ontmoeten van mogelijke nieuwe vrienden erg belangrijk is.
Het kan ook zijn dat het gebruik van smartphone een relatie heeft met sociale onzekerheid. Mensen met een hogere mate van sociale onzekerheid denken dat anderen hen vaak negatief beoordelen en vinden hun eigen sociale prestatie ondermaats (Voncken & Bögels, 2011). Sociale onzkerheid of angst komt bij iedereen voor, de mate van sociale angst kan per persoon verschillen.
Er is veel onderzoek gedaan naar hoe jongeren met een bepaalde mate van sociale angst zich in de fysieke wereld gedragen. Zo komt het voor dat jongeren geen ‘nee’ durven te zeggen, vermijdend zijn en het andren proberen te pleasen om een negatief oordeel te voorkomen (Voncken & Bögels, 2011). Ook kunnen jongeren met een hogere mate van sociale angst zich juist terugtrekken en weinig praten om te voorkomen dat ze niet iets zeggen dat verkeert kan overkomen (Voncken & Bögels, 2011).
Het is mogelijk dat sociale angst ook impact heeft op het gedrag van jongeren op je smartphone. In een onderzoek onder studenten bleek dat studenten die een sterkere noodzaak hadden om erbij te willen horen ook meer stress ervaarden bij het missen van informatie vanuit social media (Khalid, 2019). Jongeren met een hogere mate van sociale angst kijken dus mogelijk vaker hun smartphone zodat ze belangrijke informatie niet missen over anderen. Dit zou het gevoel van verbondenheid kunnen versterken. Ook is het mogelijk dat er meer sociale druk wordt gevoeld, omdat deze jongeren zich zorgen maken om negatief beoordeeld te worden door anderen.