Over FitPhone
Fontys Fitphone is een project van Fontys Hogeschool, in samenwerking met Tranzo University Tilburg, en Stichting Positieve Leefstijl. waarbij bewustwording en het maken van andere keuzes voor smartphone gebruik centraal staan. In het project wordt een app ontwikkeld waarmee er een ‘QuickScan’ uitgevoerd kan worden om te kijken wie jij bent en wat je doet met je smartphone. Meten is namelijk weten! Je kunt door de scan betere keuzes gaan maken in waar jij je aandacht aan wilt geven in je leven en
of jij jouw aandacht laat bepalen door je smartphone.
Fitphone doe je in de volgende stappen die ook terug te vinden zijn op de website:
Stap 1. Zelfonderzoek. Wie ben jij met je smartphone? Wanneer ben ik tevreden met mijn smartphone gebruik en wanneer niet?
Stap 2. Wat is belangrijk voor je en waar wil je je aandacht aan geven?
Stap 3. Welke challenges wil je hiervoor doen?
Stap 4. Hoe blijf je Smartfit!
Vooraf bepaald iedere deelnemer in welke tijdsperiode de stappen gevolgd gaan worden.
Centrale vraag voor het project
Hoe kunnen Fontys studenten bewuster worden van hun gedrag m.b.t. hun smartphone en in welke mate heeft dit een verband met hun welzijn?
Doel is een digitale interventie te ontwikkelen die de volgende subdoelen kent:
01
Interventie die studenten bewuster
maakt van hun smartphone gebruik en studenten bewuster keuzes laat maken in
leefstijlgewoonten en studeren.
02
Interventie die studenten als toekomstig hulpverlener leert om cliënten te begeleiden bijleefstijlverandering.
03
Ontwikkelen van een digitale interventie die ‘AVG proof’ is en gebruikt kan worden als practical interventie bij onderzoek over leefstijlgewoonten bij studenten van Fontys en in toekomst bij gezondheidsorganisaties waar studenten praktijkonderzoek doen.
Fitphone is een samenwerking tussen instituten binnen Fontys waaronder Fontys FHMG, ICT, Toegepaste psychologie, communicatie, pedagogiek en wordt ondersteund door Fontys Studie succes. Daarnaast werkt Fitphone samen met Tilburg University (Academische Werkplaats Verslaving Tranzo) en Stichting Positieve Leefstijl. Vanaf 1 februari 2022 tot en met 2025 is er een samenwerking binnen een ZonMW onderzoek met Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Leeuwarden en Universiteit van Amsterdam.

De gedachten achter Fitphone
Smartphone gebruik wordt gezien als een vorm van aangeleerd gedrag en een aangeleerd denkproces (ook wel ‘cognities’ genoemd). Een goed voorbeeld van een aangeleerd gedrag is het Pavlov Effect. De Russische geleerde die een bel luidde voordat een hond eten kreeg en speeksel af ging scheiden. Naar verloop van tijd ging de hond al speeksel afscheiden bij het horen van de bel, zonder dat er eten bij kwam kijken. Het aangeleerde denkproces zit anders in elkaar. Daarbij gaan we uit van het idee dat je gedachten en gevoelens je gedrag beïnvloeden. Je gedrag ga je herhalen als je er voor beloond wordt en een beloning zie je dan als een bekrachtiging van je gedrag. Hoe werkt dit dan met sociale media, vraag je je misschien af. Dat zit als volgt: na het kijken op je Instagram tijdlijn; het versturen van een appje of een andere handeling op je telefoon, kun je een fijn gevoel krijgen. Dat fijne gevoel is dus de beloning voor je gedrag en zorgt ervoor dat je het vaker wilt doen. Daar zit wel een donkere kant aan. Als je namelijk langere tijd je smartphonegebruikt wordt het iets alledaags, je staat er niet meer bij stil. Dan blijf jehet gedrag herhalen en wordt het een geautomatiseerde handeling door je dag of een last.
De
Emoties
Die vrijkomen tijdens het gebruiken van je
Telefoon
Boosheid
Angst
Verdriet
Vreugde
Concentratie
Je smartphone, en dan met name sociale media, kunnen je focus verminderen. De
volledige aandacht die je zou kunnen gebruiken verlies je. Onderzoeker Gergen
gebruikt daar twee begrippen voor.
Absent presence
Full presence
Gedachten
Een gedachte is een denkbeeld binnen het denken. Een gedachte kan zonder aanleiding opkomen, of voortkomen uit andere gedachten – de ene gedachte leidt tot een andere. Een
waarneming (geur, geluid, foto etc) kunnen ervoor zorgen dat gedachten en gevoelens worden opgeroepen als reactie.
Je kunt je gedachtes de vrije loop laten of ze opzettelijk sturen. De vrije loop laten van je gedachten heet ‘vrije (over)peinzen, piekeren of mijmeren’. Je gedachtes opzettelijk sturen noemen we ook wel ‘gerichte aandacht, concentratie, iets overdenken of iets nieuws bedenken’.

Uitstelgedrag
Het vooruitschuiven of uitstellen van taken wordt ook wel proscrastinatie of uitstelgedrag genoemd. (Steel, 2010) Je herkent het vast wel. Je weet dat je over een paar weken een belangrijk project in moet leveren en denkt “ahh dat komt morgen wel.” Of het huis moet worden schoongemaakt maar je gaat eerst wat andere dingen doen. De taken die je eigenlijk had moeten doen zijn onmiddellijk uit je gedachten. Heerlijk toch?
Type Uitstellers
Chun Chu & Choi zijn er drie type uitstellers
Niet Uitstellers
De niet uitsteller is iemand die zijn taken niet uitstelt. Je bent een niet uitsteller als je taken meteen uitvoert als ze binnenkomen, of als je de taak uitvoert wanneer je dit gepland hebt.
Passieve Uitstellers
De passieve is de ‘typische uitsteller’. Je bent een passieve uitsteller als je vanwege verschillende redenen, zoals taakaversie en faalangst, je werk niet doet.
Actieve Uitstellers
De actieve uitstellers is iemand die expres zijn taken uitstelt tot het laatste moment. Deze groep vindt van zichzelf dat ze beter presteren onder druk en het daarom zo lang mogelijk uitstellen.